Щоби кури взимку неслися

У теплому курнику птиця несеться взимку

Для утримання курей зимою необхідно облаштувати приміщення. Перше на що треба звернути увагу – це санітарний стан та освітлення курника. Для несучок та курей м’ясо-яєчних порід необхідне сухе приміщення, яке добре провітрюється, однак у ньому не повинно бути протягу. У курнику обов’язково має зберігатись плюсова температура, для хорошої продуктивності необхідно забезпечити 5- 10 градусів тепла.

Кури дуже реагують на тривалість сонячного дня. Для того, щоб організувати курям «ранню весну» власники встановлюють додаткове освітлення. Аби скоріше стимулювати яйцекладку світло у курнику щодня збільшують на 1 годину. У середньому курям необхідно 15 світлих (добових) годин, тому кмітливі господарі налаштовують так аби у приміщенні протягом цього часу було світло. У різних широтах України тривалість дня різна, тому єдина схема освітлення для приватних господарств відсутня. У цьому питанні все залежатиме від вас, адже коли ви вирішите включити під світку курям і скільки світла нагорить необхідно рахувати самостійно.

Годування курей взимку

При забезпеченні належних умов у курнику витрати кормів суттєво зменшується. Однак кормовий раціон необхідно збільшити.  На продуктивність впливає забезпечення відповідними вітамінами та мікроелементами.

Домашня птиця повинна отримувати якісний корм. Взимку курям краще давати цільне зерно, адже процес його травлення довший, і це зігріє ваших пташок. Як правило зернову суміш компонують з пшениці, кукурудзи, соняшника, гороху, вівса та ячменю. Не слід забувати про збалансовані комбікорми, мікроелементи, мінеральні та вітамінні добавки.

При відгодівлі своїх віандотів використовую бункерні кормушки. Так при автоматизованому освітленні кури зранку мають змогу здобути корм та розпочати свій «робочий день» раніше.

Паразити та здоров’я курей

Добра яєчна продуктивність залежить і від здоров’я птиці. Тому кури й курник для зимівлі необхідно підготувати. При утриманні птиці слід забезпечити відповідний санітарний стан  приміщення. Також необхцідно перевірити курей на наявність паразитів (вошей, переїдів, кліщів), які негативно впливають на продуктивність несучок і можуть привести до втрати поголів’я. Також не слід забути про дегельмінтизацію.

Як правило стіни та стелю  очищують,  обробляють вапном.  Щоб не допустити розповсюдження різного роду бактерій курник необхідно систематично прибирати. У підстилку варто додавати золу, це допоможе відлякати шкідників.

Віандот

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *